Vanbinnen

ECHTE VERANDERING KOMT VAN BINNENUIT

Vaak worden veranderprojecten van bovenaf ‘uitgerold’. Maar verandering slaagt beter als mensen zelf voelen en vinden dat iets moet veranderen. Dat kost misschien meer tijd en moeite, maar levert uiteindelijk duurzamere resultaten op. Toch zien we nog steeds een paar hardnekkige misverstanden rond verandermanagement:

Het ‘burning platform’

Urgentie is belangrijk, maar vaak wordt een crisis overdreven of zelfs gecreëerd om verandering af te dwingen. Dit ondermijnt vertrouwen en zorgt voor schijnacceptatie in plaats van echte betrokkenheid.

Weerstand is geen obstakel, maar een signaal

Weerstand betekent niet dat mensen ‘tegen’ zijn, maar dat er iets schuurt. Vaak omdat de verandering niet logisch voelt of niet goed begrepen wordt. In plaats van weerstand weg te duwen, zou je moeten luisteren: wat vertelt het je?

Gedragsverandering is een gevolg, geen doel

Veel verandermanagers proberen gedrag te ‘sturen’ met technieken en campagnes. Maar blijvende gedragsverandering ontstaat pas als mensen zich eigenaar voelen van de verandering, niet omdat het wordt opgelegd.

Verandering is geen communicatievraagstuk

PowerPoints en interne campagnes creëren geen verandering. Mensen veranderen niet omdat iets goed wordt uitgelegd, maar omdat ze geloven in een nieuw perspectief. Dat vraagt om dialoog en betrokkenheid, niet alleen om zenden.

Quick wins lossen weinig op

Een snelle succeservaring kan helpen maar is geen vervanging voor echte verandering. Haastwerk leidt vaak tot schijnresultaten en terugval. Duurzame verandering vraagt om een lange adem en structurele aanpassingen.

De les? Verandering moet van binnenuit komen. Als mensen zich eigenaar voelen van verandering, is er geen weerstand, alleen betrokkenheid. Dat vraagt tijd, moed en eerlijkheid, maar het is de enige weg naar echte vooruitgang.

Meer hierover in mijn artikel: https://vimc.nl/art/