Leiderschap

Wat maakt een leider succesvol? Een simpel antwoord is niet eenvoudig te vinden. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Leidinggeven aan een bedrijf is anders dan leidinggeven aan een gemeente en Frank de Boer was succesvoller bij Ajax dan bij het Nederlands elftal. Toch denk ik dat er een kern is. In deze blog mijn visie.

Mobiliseren & bundelen van energie

Zoals ik het zie gaat leiderschap over het mobiliseren en bundelen van energie én het richten van die energie op een gezamenlijk doel. Een doel om het leven van mensen, klanten of burgers beter te maken. Goed georganiseerd, kom je in een flow waarbij ieder de rol speelt die hem of haar past. Waarschijnlijk bereik je dingen die je tevoren niet had kunnen bedenken en stijg je zowel collectief als individueel boven de eigen verwachting uit.

Leidinggeven doen we allemaal

Dat klinkt misschien bijzonder, maar eigenlijk is het heel gewoon. Je geeft immers ook leiding aan je eigen leven en misschien geef je als ouder ‘leiding’ aan je eigen gezin. Je luistert naar je hart, kijkt wat er op je pad komt, bepaalt je doel en daar ga je vervolgens op af. Met verstand én gevoel werk je samen met anderen.

In de praktijk zijn er natuurlijk wel verschillen. De één is beter in leidinggeven, enthousiasmeren, samenwerken, communiceren en/of successen behalen dan de ander. je hebt er talent voor nodig maar ook doorzettingskracht. Goed leiding geven is een kunst maar ook een vaardigheid die je kunt leren.

Dromen realiseren

De beste leiders zijn zichzelf en kennen zichzelf. Weten hoe ze tot hun recht komen en wie ze om zich heen nodig hebben. Zijn in staat anderen te inspireren en te organiseren om samen een bijzonder doel te realiseren. Wellicht een droom tot werkelijkheid te brengen. De beste leiders zijn vaak ook de beste leerlingen van de ervaren leiders die hen voor gingen. De beste leiders ontwikkelen op hun beurt nieuwe sterke leiders.

Mijn definitie van ‘nieuw’ leiderschap:

Gereedschappen van leiderschap

Ik zie 4 ‘gereedschappen’ waarmee leiders mensen in beweging brengen:

  • Persoonlijk leiderschap / met open hart:
    Effectief leidinggeven aan mensen vraagt om oprecht contact met de ander. En dus met jezelf. Open je hart, luister echt, leer elkaar kennen en waarderen. Wees kwetsbaar, toegankelijk maar ook onafhankelijk. Een ‘open hart verbinding’ geeft energie om langdurig en goed samen te werken. Of, en dat is ook prima, ieder zijns weegs te gaan.
  • Visionair leiderschap / met heldere geest:
    Om je doelen te bepalen en te bereiken zul je ogen en oren moeten openen. Scherp en tegelijkertijd breed kijken. Je intuïtie gebruiken. Zien wat jij en de ander nodig hebben. Train daarom je observatievermogen en creativiteit en neem de tijd om de grotere verbanden te zien. Laat jezelf inspireren. Een te volle agenda helpt niet. Met een ‘heldere geest’ ben je in staat anderen te inspireren, samen te brengen én richting te geven. Duidelijk te maken waar je samen staat en waar je naar toe kunt en wilt.
  • Krachtig leiderschap / een sterke wil:
    De wil creëert beweging. Een ‘sterke wil’ neemt het initiatief, ziet de urgentie, heeft het lef, neemt het risico, neemt én geeft de verantwoordelijkheid, is doortastend. De wil is de lol van het leven zien en dingen doen die je echt leuk vindt en energie geven. Zonder wil gebeurt er weinig. Maar de wil moet worden beteugeld als hij niet meer in contact staat met het verstand of het hart. Ben je je wilskracht kwijt, probeer deze dan weer te vinden.
  • Praktisch leiderschap / de handen uit de mouwen:
    Er is nog een belangrijk gereedschap en dat is het vermogen om nuchter, zorgvuldig en gedisciplineerd te werken zonder te veel verspilling van tijd. De poten in de modder. Handen die het werk doen dat gedaan moet worden. Sober, bescheiden en eenvoudig. Geduldig blijven luisteren en je mening aanpassen als het nodig is. Vooral niet alles zelf willen doen maar gebruik maken van de talenten om je heen.

Voorgaande klinkt wellicht simpel en dat is het ook. Simpele dingen vereisen voor de meeste mensen een leven lang leren. Kijk maar om je heen! Wie zijn de goede en inspirerende leiders in jouw omgeving? Welk gedrag werkt wél en wat werkt niet en is energieverslindend?

Tips voor leiderschap:

  1. Vraag om feedback
    Wil je weten of je een goede leider bent of hoe je een betere leider kunt worden? Vraag het aan je partner, je vrienden, je opdrachtgever, de mensen in je team, je klanten, enzovoort. Durf je kwetsbaar op te stellen. Doe jij echt waar je goed in bent en waar je energie van krijgt? Zorgt jouw energie dat de organisatie waar jij leiding aan geeft, groeit en bloeit? Ruim regelmatig tijd in voor feedback en zelfreflectie.
  2. Ga op onderzoek
    We kunnen én hoeven niet allemaal ‘de ideale leider’ te zijn. De ideale leider bestaat ook niet. Als je eerlijk stil staat bij wat jouw sterke kanten zijn (talent) en waar je interesse ligt (motivatie), kun je onderzoeken in welke situaties jij het beste tot je recht komt. Durf te experimenteren in nieuwe rollen.
  3. Ben meer bewust van jezelf
    Je kunt jezelf trainen bewuster te worden van je eigen gedrag, je manier van denken, je ‘hoofd, hart, buik en handen’. Stap vaker uit je comfortzone. Ga met een coach aan de slag. Als je doorkrijgt wat er speelt ‘onder water’, kun je er beter op sturen. Van ‘onbewust onbekwaam’ naar ‘onbewust bekwaam’ leiderschap!
  4. Houd balans
    Er is altijd behoefte aan sterke leiders. Alleen de definitie van wat ‘sterk’ is, verandert.  Je ziet steeds meer sterk faciliterende leiders in plaats van autoritaire leiders. Hoe beoordeel jij jezelf hierin? Heb je goede balans gevonden tussen sturen, organiseren, begeleiden en luisteren?
  5. Zorg voor jezelf
    Een leider schept voorwaarden zodat mensen het werk kunnen doen waar zij voor aan de lat staan. Een leider laat anderen schitteren. Maar je kunt niet voor anderen zorgen als je niet voor jezelf zorgt. Wees dus trouw aan jezelf en zorg dat je ‘fris en fruitig’ je taken kunt doen. Houd genoeg tijd in je agenda voor jezelf, voor spontane ideeën en ontmoetingen.

Tot slot:

Het gaat niet om het doel maar om de weg die je samen bewandelt. Om het creëren van verbinding met jezelf, met de ander en met de wereld. Oprecht contact is de sleutel. Als dat contact er is, ontstaan de mooiste dingen als vanzelf, een zinvol perspectief, plezier in het leven en het gevoel dat we goed en waardig bezig zijn

Wil je werken aan jouw leiderschap of het leiderschap binnen jouw organisatie, bel me vrijblijvend op 06-2158 6281 of stuur een bericht.


VIMC > verbindend / voorwaarts
Sterrenbos 51, 3511 ET, Utrecht
© 2017 – 2023 VIMC