Klein handboek voor het simpele leven

In een wereld geregeerd door angst en hebzucht vergeten we echt te leven. Zijn we druk met overleven, gesplitst van onszelf en gepolariseerd naar elkaar. Geloven we in sprookjes meer dan in de werkelijkheid. Ter herinnering:

Voel je welkom

Misschien was je start niet goed, de eerste indruk niet ok. Misschien voel je je nietig en klein, toch mag je er helemaal zijn! Je bent uniek en meer geliefd én tot meer in staat dan je denkt. Een klein wonder mag je zeggen. Onderdeel van én omarmd door moeder natuur. Al voel jij je nog zo vertrapt, je behoudt altijd je waarde. Ontdek dat je niet alleen bent en dat er meer zijn zoals jij. Maak echt contact met de ander en met jezelf. Neem je plek in en voel je thuis.

Leef jouw leven

Groei en bloei als een prachtige bloem of als een krachtige boom. Weet je vrij en verbonden met alle andere wezens als in een fantastisch wonderlijk bos. Volg je eigen pad. Volg de positieve energie. Werk samen. Experimenteer naar hartenlust. Zie de overvloed in plaats van het tekort. Neem je verantwoordelijkheid, verspreid je zaad en sterf tevreden als je tijd gekomen is.

Zonder angst

Beschouw leven en werken als een spel. Of zo je wilt als een dans. Speel en dans bewust en met plezier. Streef gerust naar het mooiste maar ben tevreden met het minste dat je ten deel valt. Er zijn geen garanties. Wees niet bang om te vallen, niet te bang om te lijden, niet te bang voor de wereld om je heen. Zie dat de meeste mensen deugen maar daarom nog niet automatisch het goede doen. Word wakker. Verlos jezelf van oude angsten en oude onwaarheden.

Wees liefdevol

Ben mild naar jezelf én naar de ander. Geliefden, vrienden dichtbij en ver weg zoveel mogelijk tot steun. Geef kinderen een liefdevolle jeugd waarin zij zich veilig kunnen ontplooien. Sta op tegen onrecht en probeer de wereld beter achter te laten dan toen je er kwam. Niet dogmatisch want niemand heeft de waarheid in pacht. Wordt niet boos om wat je is aangedaan maar kom in actie om het te veranderen of accepteer dat je het nu niet kunt veranderen.

Volg de natuur

Leef in een natuurlijk ritme van werken en slapen, zorgen en rusten, stil zijn en genieten. Haal je eten uit de tuin of op de markt en bereid een gezonde, voedzame maaltijd. Laat je niet dwingen van iets of iemand slaaf te zijn. Doe het werk dat bij jou past in plaats van te streven naar meer bezit. Denk groot en doe klein. Neem niet meer dan nodig is. Verlies je gevoel van tijd door in de zon te liggen.

Vertrouw ten diepste

Al gebeuren er soms rare dingen en onafhankelijk van wat jij gelooft, waar jij op hoopt of van wie jij houdt. Al weten we niet of nauwelijks wie we zijn, waar we vandaan komen én waar we naar toe gaan. Ga moedig en bescheiden voorwaarts. Volg je hart, verwonderd en dankbaar voor de goddelijke liefde en schoonheid jou in de schoot geworpen. Wees bereid alles te geven zonder te weten of je daar iets voor terugkrijgt. Je mag erop vertrouwen dat het goed komt.

Bram Voncken, januari 2024