Met de toenemende polarisatie in de samenleving en het gebrek aan eenvoud en menselijke maat in beleid en uitvoering lijkt het mij goed een hoopvol perspectief te schetsen voor onszelf en het Nederland van de toekomst. Vanaf 2020 ben ik daarom stukjes gaan schrijven die ik via LinkedIn deel. Hieronder een overzicht van wat ik scheef:
Veel mensen, en jijzelf misschien ook, zijn verslaafd aan de waan van de dag. We luisteren niet goed genoeg naar elkaar en naar onszelf. Problemen worden opblazen of juist genegeerd. Oplossingen te ingewikkeld gemaakt. In plaats van te klagen kunnen we beter in actie komen.
2. Het spel van onze democratie
Het gaat niet goed met onze democratie. Crises, drama en onrust stapelen zich op. Het zijn niet de minsten, mensen als Minister van Staat Herman Tjeenk Willink en voorzitter van de Sociaal Economische Raad Kim Putters die al langere tijd het beeld bevestigen van wat je een ontspoorde lobbycratie, mediacratie en technocratie mag noemen. In deze post mijn ideeën voor verandering van onze democratische spelregels.
3. Op weg naar een nieuwe bestuurscultuur
Als we meer volwassen politiek willen, dichter bij de mensen en een meer betrouwbare overheid, die echte problemen oplost, dan hebben we naar mijn mening een ander type politicus en bestuurder nodig. Minder politiek. Meer dienstbaar, nuchter en menselijk.
Hoe zou een kabinet eruit zien dat rustig, nuchter en met gevoel voor menselijke maat zaken oplost die de afgelopen jaren uit de hand zijn gelopen? Een kabinet dat stap voor stap, transparant, met de blik op de toekomst de verbinding herstelt met de mensen in het land.
5. Uitgangspunten voor het Nederland van de toekomst
De politiek maar ook wijzelf lijken de weg kwijt te zijn. Tegelijkertijd lijkt een klein maar groeiend aantal mensen bewust van de waanzin. Is de tijd rijp om breder in beweging te komen? Hieronder 10 positieve en hoopvolle uitgangspunten voor het Nederland van de toekomst: vrij, vreedzaam en verbonden!
Stel dat we onze Grondwet opnieuw samen zouden schrijven, hoe zou zij er dan uitzien? Hoe zouden we met een minimaal aantal regels zo prettig mogelijk kunnen samenleven? Hierbij een vrijmoedige aanzet voor wat onze ‘grondbeginselen’ zouden kunnen zijn.
7. Klein handboek voor het simpele leven
Uiteindelijk kunnen we alles weer klein maken. In dit ‘handboekje’ een nuchtere en liefdevolle blik op onszelf, ons leven en ons ongemak.
Tot slot
Elke verandering begint met nieuwsgierigheid, bewustwording én leiderschap in jezelf. Vrijdenkers en -doeners van harte welkom contact op te nemen of te linken via LinkedIn.
Voor de volledigheid hierbij een link naar mijn eerste artikel over het coronabeleid (najaar 2020) en de conclusies die ik 4 jaar later schreef.
Bram Voncken © 2024