Goedemorgen. Tijd om op te staan!

Zie jij ook dat veel mensen en jij zelf misschien ook verslaafd zijn aan de waan van de dag? Dat we niet goed luisteren naar elkaar én naar onszelf. Problemen opblazen of juist negeren. Oplossingen ingewikkeld maken. Herken jij ook dat integriteit, wijsheid en verbindingskracht nodig zijn in politiek en openbaar bestuur? Dat wij veel klagen over anderen maar zelf weinig in actie komen. Dat we niet machteloos hoeven toe te kijken maar positief kunnen bijdragen als we ZELF anders gaan kijken, werken en doen.

1. Word wakker

Wij zijn zélf verantwoordelijk voor de kwaliteit van ons leven én van onze samenleving. Grote bedrijven en organisaties, politiek en media dienen belangen die niet altijd de onze zijn.  Open je ogen!

2. Neem je verantwoordelijkheid

Verander de wereld en begin bij jezelf. Bewust leven is de grootste bijdrage die je kunt leveren aan jezelf én de wereld om je heen. Als jij bewust gaat leven, verandert de wereld als vanzelf. Wees geen slaaf van systemen. Werk, woon, reis en consumeer bewust. Ben trouw aan jezelf, de ander tot steun en laat de wereld een beetje mooier achter dan toen je erop kwam!

3. Wees dapper

We zijn vaak bang. Doodsbang. Maar dat hoeft niet. We zijn sterk ook met onze kwetsbaarheid. En er is meer op aarde dan onze eigen vastgeroeste ideeën en angsten. We mogen genieten van al wat we elkaar en wat de natuur ons biedt. Heb vertrouwen. Heb lef!

4. Maak oprecht contact

Ga luisteren zonder oordeel. Stel vragen. Zoek de nuance. Stop met eenzijdig denken en gemakkelijke frames. Ga in dialoog met elkaar in plaats van te polariseren. Laat introverten aan het woord. Samen weet je meer en kan je meer!

5. Denk groot

De mensheid weet en kan steeds meer. Het nadeel is dat we steeds méér willen. Steeds gulziger worden. En kortzichtiger. Het overzicht verliezen over waar het leven eigenlijk over gaat. Laat je niet verleiden door groepsdruk en groepsdenken. Denk ruim, kijk holistisch!

6. Doe klein

We worden bestookt met allerlei ideeën en voorstellen. Mooi, maar niet mooi als het niet werkt in de praktijk. Niet mooi als politici megalomane plannen doorzetten ten koste van de leefbaarheid. Wees nuchter. Wees praktisch. Houd het simpel!

7. Stel mensen boven regels

We praten over ‘de menselijke maat’ maar in de praktijk laten we ons vaak leiden door regels. Verstikkende regels die het uitzicht ontnemen op echt leven. Draai dat radicaal om. Regels zijn slechts hulpmiddelen ten dienste van de mens!

Tot slot: we hoeven het niet alleen te doen. We kunnen samenwerken. Onder elkaar maar ook politiek. Onze stem geven aan een ander type volksvertegenwoordiger: oprecht in bezit van wijsheid en visie. Verbinders zonder veel ego. Mensen uit de praktijk in plaats van praatjesmakers. Politici die luisteren en dienstbaar zijn aan ons gemeenschappelijk verlangen naar vrijheid, solidariteit en een leefbare aarde.

Bram Voncken, Utrecht, 2023/2024

Wil je verder lezen, hieronder enkele links:

Handboek voor het simpele leven.

Wat er mis gaat in de politiek en hoe we het spel van de democratie samen beter kunnen spelen.

Profiel voor nieuw politiek leiderschap.

Over hernieuwing van onze ‘grondbeginselen‘.

Hoe een modern kabinet eruit zou kunnen zien.